Bezoek Zuid-as

23-05-2011

Beste FIRe-leden,

Op vrijdag 12 november stond de excursie naar de Zuidas in Amsterdam op het programma. We hebben deze middag tevens een bezoek gebracht aan gebouw The Rock. Het programma startte om 16:00 in het informatie centrum Zuidas waar we aan de hand van een maquette een presentatie kregen over de ontwikkelingen op de Zuidas (waaronder het veelbesproken DOK-model). Het informatie centrum van Zuidas Amsterdam bevindt zich in de centrale hal van het World Trade Center (WTC) in Amsterdam.

 Artits impression van één van de varianten van het DOK-model

In Zuidas wordt 270 hectare grond de komende jaren ontwikkelt tot hét stadscentrum voor internationaal zakendoen en kennisontwikkeling. Op Zuidas hebben zich al 400 toonaangevende, wereldwijd opererende, bedrijven gevestigd.  Een van de grootste universiteiten van Nederland en een toonaangevend universitair medisch centrum zijn prominent aanwezig.

 

Naast zakendoen en kennisontwikkeling zijn er woningen in verschillende prijsklassen in ontwikkeling en voorzieningen als winkels, kinderopvang, (internationale) scholen, sportcentra, horeca en andere services, exclusieve retail, theaters, concertzalen en musea.

 

Meer dan 200.000 mensen zullen dagelijks in Zuidas zijn, waaronder zo’n 25.000 bewoners, 80.000 werknemers en 30.000 studenten. Nu al werken er 30.000 mensen. Met de luchthaven Schiphol op 6 minuten afstand is ook de wereld daadwerkelijk binnen handbereik. Zuidas heeft een uitgebreid station waar dagelijks circa 250.000 reizigers gebruikmaken van trein, metro, tram en bus.

 

Na de presentatie, rond de klok van 17:00, zijn we vanuit het WTC naar het hart van de Zuidas gegaan; het deelgebied Mahler4. De route brengt ons over de centrale as van het gebied van het Mahlerplein naar de Parnassusweg. Aan het einde van de as ligt het gebouw The Rock, een bijzonder ontwerp van Erick van Egeraat associated architects. Hier hebben een korte rondleiding gekregen door het gebouw.

Na een bezoek aan gebouw The Rock zijn we terug naar het Mahlerplein gegaan waar we rond 18:30 voor het diner werden verwacht bij Restaurant Koetjes en Kalfjes.