Bezoek Oosterdokseiland

07-12-2011

Beste FIRE-Leden,

 

Dinsdag 15 november stond in het licht van een excursie naar  het Oosterdokseiland in Amsterdam.

 

 

Allereerst kregen we een rondleiding door voor zover bekend de grootste WKO-centrale van Nederland verzorgd door Adriaan Penning van Cofely:

Het FIRE gezelschap heeft een rondgang gehad door de technische ruimtes van het warmte- koude opslagsysteem (WKO). De technische installatie heeft men kunnen bewonderen en er is uitleg gegeven over de werking en de principes van het systeem.

Cofely is eigenaar van dit systeem en verkoopt warmte en koude aan de afnemers van het bovenliggende project. Op deze manier kan de extra investering voor het maken van een groene installatie elders neergelegd worden.

 

 Adriaan Penning van Cofely

 

Vervolgens gaf commercieel manager Herman van Vliet van het Mint-hotel ons een kijkje in zijn keuken.

 Het Mint-hotel is sinds mei 2010 geopend en draait met een gemiddelde bezetting van 85% boven verwachting goed. Het hotel heeft 553 kamers, 4 horecagelegenheden en 19 vergaderruimten. Ongeveer 60% van de bezoekers zijn zakelijke bezoekers, het overige deel toeristen. De naam Mint zal gaan verdwijnen. Recentelijk is de keten overgenomen door Blackstone en besloten dat het hotel onderdeel gaat vormen van de Hilton-Hotels.

De receptie van het hotel bevindt zich samen met het grootste deel van de horecagelegenheden op de begane grond. Daar bevindt zich onder andere de Lobby Bar. Deze bar wordt veel gebruikt voor kleine vergaderingen waar dankbaar van het gratis WiFi in het hotel gebruik wordt gemaakt. De Bar is ook uitgerust met een grote kast met boeken en tijdschriften voor de gasten en bezoekers die gevuld wordt door de bibliotheek op het Oosterdokseiland. Het City Café is het restaurant van het hotel dat gerund wordt door kokchef Marcel de Leeuw. De East Dock Lounge is de plek voor cocktails,biertjes en wijn, lichte lunches en kleine hapjes. Naast deze horecagelegenheden op de begane grond, kijkt de Sky Lounge op de 11e etage, uit over de stad. Hier kun je zowel dineren als een drankje drinken.

De eerste etage staat in het thema van Greet & Meet. Hier bevinden zich de vergaderruimtes. Bijzonder aan de ruimtes is dat de plafonds hoog zijn en iedere ruimte volop daglicht heeft. Vanaf de tweede verdieping bevinden zich de hotelkamers. De standaard kamers zijn wat kleiner dan gemiddeld in een 4-sterren hotel. In plaats daarvan heeft het hotel de kamers luxer aangekleed. Naast de standaard kamers zijn er bijna 50 suites die een apart woon en slaapgedeelte hebben en nog 3 luxe suites met eigen terras. Deze terrassen zijn ontstaan doordat het hotel is gebouwd in een U-vorm met aan het uiteinde een glazen brug. De bovenste verdiepingen lopen ten behoeve van daglichttoetreding trapsgewijs af waardoor terrassen gebouwd zijn op de bovenste verdiepingen.

 

Herman van Vliet van het Mint-hotel

 

Na onze ontdekkingstocht door de WKO centrale en het Mint-Hotel hebben we heerlijk een drankje genuttigd in de Sky Bar van het hotel en hebben we daarna heerlijk in het City Café gegeten. Wederom dus een geslaagd FIRE-uitje!