Nieuwjaarsbijeenkomst bezoek Rotsoord

04-03-2016

Op 21 januari 2015 hield Fire haar nieuwjaarsbijeenkomst, dit keer in combinatie met een kort locatiebezoek. We werden door Kika Aalberts, gebiedsmanager bij de gemeente Utrecht, kort rondgeleid over Rotsoord.

Het oude industrieterrein Rotsoord is al ergens in de Middeleeuwen als plek voor nijverheid ontstaan, gunstig gelegen, direct ten zuiden van de Utrechtse binnenstad, aan de Vaartsche Rijn. De Vaartsche Rijn was vroegen een belangrijke vaarroute tussen de Lek en de Zuiderzee en dus een logische plek voor de opkomende industrie om zicht te vestigen. Het gebied heeft (nu nog) een onmiskenbaar industrieel karakter en is een echte rafelrand van de stad. Door de ouderdom van bebouwing op het terrein liggen er verspreid de nodige appartementen.

Vanaf 2005 / 2006 is de gemeente zich  meer gaan bemoeien met toekomst en inrichting van het gebied. Daarbij is overigens niet gekozen voor een actieve grondpolitiek, maar voor een perceelsgewijze ontwikkeling, waarbij de wo0nfunctie eigenlijk als nieuwe functie is toegevoegd en tegelijk wordt gestreefd naar een meer  cultureel/creatieve invulling van het gebied.

Met Kika bezochten wij enkele hotspots. Allereerst de blikvanger: de watertoren. Hiervoor is een wedstrijd uitgeschreven en de winnaar, architect Hans Sluijmer is nu bezig met de herontwikkeling. De buitenkant van de toren blijft ongemoeid. Op de begane grond bovenin komt horeca. Verder zijn onder andere plekken voor ZZP-ers voorzien. Het dak van de toren wordt publiek toegankelijk. (http://www.architectuurbureau.nl/projecten/selectie/0/126/watertoren_rotsoord)