Bezoek Vechtclub, Utrecht

31-01-2017

Op dinsdag 31 januari kwam FIRE voor het eerst in 2017 bij elkaar, dit keer bij Vechtclub XL in Utrecht.

Om de reputatie van FIRE niet in geding te laten komen, benadrukken we voor de zekerheid dat de naam van de club refereert naar de rivier de Vecht en dus niets te maken heeft met een Fightclub. Er werd begonnen met een interessante presentatie door Pim Snijdoodt, een van de creatieve ondernemers die zo’n vijf jaar geleden zijn begonnen aan het ombouwen van het voormalige fabriekscomplex op het OPG-terrein tot een creatieve broedplaats voor kunstenaars in de breedste zin van het woord. Twaalf jaar geleden is het idee ontstaan, gebaseerd op de behoefte aan een plek voor creatieve ondernemers. Na de start in Overvecht bleek er al gauw veel animo te zijn en was uitbreiding nodig, wat gevonden werd bij een voormalig magazijn van een farmaceutische groothandel. De grote open hal werd stapsgewijs ontwikkeld. Enerzijds omdat er telkens een beetje budget vrij kwam, waarmee verder gewerkt kon worden. Anderzijds om steeds weer aansluiting te vinden op de behoeften van de huurders. Veel vrijwilligers en stagiaires hebben hierbij geholpen. De huurders, allen creatieve, zelfstandige ondernemers, worden geselecteerd door een ballotagecommissie. Zo kan worden gewaarborgd dat alle disciplines vertegenwoordigd zijn en kruisbestuiving ontstaat. Het ‘open deuren’ karakter stimuleert dit. Naast werkplaatsen zijn er tevens aanvullende voorzieningen om community gevoel te versterken, zoals een bierpub, poppodium, restaurant en kassen. Daarnaast worden sommige ruimtes commercieel verhuurd, voor bijvoorbeeld vergaderingen, om geld te genereren dat vervolgens weer in het project wordt gestoken. Het huurcontract loopt tot 2020 en het doel is om tegen die tijd genoeg financiële middelen te verzamelen om het pand van de Gemeente Utrecht te kunnen kopen.

Na de presentatie krijgt FIRE een rondleiding door het gebouw, waarbij we een kijkje krijgen in de verschillende atteliers.

 

 

Als we terug komen krijgen we een presentatie van Marcel Haak van Gemeente Utrecht. Hij vertelt wat de plannen zijn van het gebied aan het Merwedekanaal. Utrecht is met 80 nieuwe inwoners per week de snelstgroeiende stad van Nederland en de gemeente wil deze groei met name binnenstedelijk oplossen. In 2011 is er een masterplan opgesteld voor het gebied aan het Merwedekanaal. De wens vanuit de Gemeente is dit gebied te transformeren naar grootstedelijk woonmilieu met zo’n 6 tot 10 duizend woningen. Campus Max een van projecten die al is opgeleverd, en biedt ruimte aan 980 woningen. Ook Lux et Pax, met 257 woningen, en het bekende Van der Valk Hotel aan de A12 zijn nieuwebouwprojecten die reeds zijn opgeleverd. Na de presentatie gaan we bier proeven bij Brewpub de Kromme Haring. De brouwerij specialiseert zich in nauwkeurige, gevarieerde en experimentele vergisting. We krijgen drie verschillende, zelfgebrouwen biertjes met enthousiaste toelichting door eigenaar Gijs van Wiechen. Daarna wordt er nog een hapje gegeten bij De Klub, een bistro met erg goed eten bestaande uit ingrediënten waar het cateringbedrijf volledig achter staat. De eerste bijeenkomst van FIRE in 2017 is een feit, waarbij teruggekeken kan worden op een vastgoedinhoudelijke middag en culinaire en gezellige afsluiting!