Verslag Binnenhof / Den Haag

14-03-2017

Vanwege verkiezingstijd was het reces op het Binnenhof. Een mooie gelegenheid voor FIRE om de renovatieplannen van het Binnenhof aan te horen en op plekken te komen waar je normaliter niet snel zal komen

We werden ontvangen door FIRE-lid en VVD-kamerlid Daniel van der Ree. Na een strenge controle door de beveiliging mochten we naar binnen. Eerst gingen we naar de oude (bal)zaal waar de Tweede Kamer tussen 1815 en 1992 heeft vergaderd. De balzaal werd te klein voor 150 Kamerleden, pers en publiek. In 1992 heeft de Tweede Kamer haar intrek genomen in het door Pi de Bruin ontworpen nieuwbouw aan de Lange Poten. Via de Rooksalon (met portretten van de Kamervoorzitters) en een blik in de unieke Stadhouderkamer (waar de formatie tussen VVD en PvdA heeft plaatsgevonden) vervolgden we onze weg door het Binnenhof.

Ondertussen vertelde Daniel ons allerlei leuke feiten en weetjes. Bijvoorbeeld over de lange gang die via de bovenkamers van het Binnenhof van het Torentje naar de Plenaire zaal liep. Balkenende maakte hier veelvuldig gebruik van om de pers te ontlopen. De pers die vaak aan de zogenaamde ‘patatbalie’ op het Kabinet en kamerleden aan het wachten was. Maar ook dat een deel van het Binnenhof (zoals de Ridderzaal) al uit de 13e eeuw stamt en daarmee uniek is vergeleken bij andere internationale regeringsgebouwen. En dat het Plein met de parkeergarage en omliggende horeca eigenlijk een voormalige groentetuin is. 

We vervolgden onze weg via de voormalige slotgracht naar de fractiekamer van de VVD. Ondertussen konden we prachtig zien hoe oudbouw en nieuwbouw aan elkaar geknoopt zijn. Het Binnenhof is in de loop der eeuwen opgebouwd uit verschillende gebouwdelen waarvan niet altijd even goed te zien is dat het verschil in bouwperiode zo groot is. Er is in ondermeer 1833 en 1913 relatief veel gesloopt om nieuwbouw in een neostijl mogelijk te maken. In de fractiekamer kregen wij een presentatie van Pieter Dijckmeester, projectdirecteur van het Rijksvastgoedbedrijf. Hij vertelde ons over de renovatieplannen van het Binnenhof.

 

Het gehele Binnenhofcomplex bestaat uit circa 90.000 m² en zal in een periode van 5,5 jaar (2020-2025) volledig gerenoveerd worden. Waar vroeger onderhoud vooral tijdens de recessen plaatsvond is dit nu niet meer mogelijk. Het gebouw is vooral in de installaties erg versleten. De brandveiligheid staat bijvoorbeeld ter discussie en het gebouw is totaal niet duurzaam voor wat betreft energiegebruik. De reden dat de renovatie zo lang nodig heeft is voornamelijk vanwege de logistieke complexiteit. Voor de renovatie is een maximum van €475 miljoen uitgetrokken. Hiervan is circa €50 bestemd voor de tijdelijke verhuizing van alle gebruikers.

De Tweede Kamer zal in deze periode plaatsnemen in het voormalige Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg. Het Ministerie van Algemene Zaken verhuist waarschijnlijk naar het Catshuis en de Eerste Kamer en de Raad van State verhuizen naar de Lange Voorhout / Kazernestraat.

 

 

Uiteindelijk moet elke gebruiker weer terugkomen op dezelfde plek in het gerenoveerde Binnenhof. De renovatie is in handen van verschillende architecten om de verschillende karakters van de gebouwen te bewaren. De aanbesteding zal niet openbaar zijn vanwege vele vertrouwelijkheden. Door het Rijksvastgoedbedrijf is dit goede met de markt gecommuniceerd. Voor hen is ook de omgeving belangrijk. Niet alleen de leefbaarheid van omwonenden maar ook gebruikers (bijv. horeca) die gedurende 5,5 jaar met andere bezoekersstromen te maken krijgen. Pieter vertelde dat er concrete plannen zijn om via een ‘luchtbrug’ het publiek in de gelegenheid te stellen de renovatie te volgen.

(Wie nog meer wil weten over de renovatieplannen kan terecht op: https://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/vastgoed/projecten-in-uitvoering/den-haag-binnenhof)

 

Na de presentatie was er nog even gelegenheid om met Daniel door het gebouw te snellen en diverse interessante ruimtes te zien. Ondermeer het trappenhuis met de Troon, maar ook de prachtige Handelingenkamer: een ‘Harry Potter-achtige’ bibliotheek in Chinese Stijl. Ook de Plenaire Zaal van de Tweede Kamer mochten we betreden. De blauwe stoelen met het ‘tulpenontwerp’ zaten voor de FIRE-leden als gegoten.

 

Na het Binnenhof verlaten te hebben liepen we samen met Willem Hamming door de Grote Marktstraat. Hier vertelde Willem  over de grote bouwblokken met elk hun eigen verhaal. Het oude V&D-pand waar Hudson’s Bay in zal komen, Het Spui-kalvermarktblok die de start van de upgrading van de Grote Marktstraat vormde, de grote Primark, de nieuwe en oude Passage, het leegkomende M&S-pand en de openbare ruimte en de discussie over het doorgaande en gevaarlijke fietspad

 

Als afsluiting van deze excursie was het tijd om met zijn allen nog even na te praten en te eten in restaurant De Basiliek.