Verslag bezoek Amsterdamsestraatweg Utrecht

30-01-2018

Op 30 januari zijn we als FIRE uitgenodigd voor onze jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst en dit jaar staat de Amsterdamsestraatweg centraal. Inge Nix is onze gastdame voor vandaag en neemt ons mee in de ontwikkelingen Amsterdamsestraatweg in Utrecht met als thema:

 

”Amsterdamsestraatweg groei of krimp?”

 

We worden deze middag ontvangen door Roel Lichtenberg van Blauw, een van de eerste community members bij Uco https://www.utrechtco.nl/ een community voor Pioniers. De Utrecht Community (UCo) is een duurzame gemeenschap met 1800m2 aan werk-, workshop- en overlegruimte in een energie neutraal monument. UCo biedt ruimte aan 150 ondernemers met uiteenlopende disciplines en een gezamenlijk doel: samenwerken aan inspirerende en vooruitstrevende duurzame projecten. UCo ligt centraal in Utrecht en het pand aan de 2e Daalsedijk is een monumentale treinloods en werd in samenwerking met NS en meerdere partners getransformeerd tot een inspirerende en duurzame werklocatie. De ambitie een energieneutraal, CO2 neutraal, gezonde, en afvalarme werklocatie te creëren is inmiddels bijna volledig gerealiseerd.

 

Naast een verzameling van bedrijven die zich richten op duurzaamheid, organiseert UCo activiteiten binnen en buiten het gebouw. Er wordt gewerkt aan synergie tussen ondernemers uit de community, externe partijen, de buurt en internationale initiatieven. Samen vormen alle bedrijven een team dat hun kwaliteiten en kennis bundelt om als één bedrijf, onder de naam UCo, uiteenlopende vraagstukken op te pakken.

Na een korte uitleg over Uco start Inge met haar inspireerde presentatie over de integrale inzet voor de Amsterdamsestraatweg. De Amsterdamsestraatweg in Utrecht is nou typisch zo'n winkelstraat met allure van oudsher, die in hoogtijdagen van de crisis werd gekenmerkt door veel leegstand en diverse sociale problematiek, hetgeen tot uiting kwam in overlast. In 2014 heeft de gemeente Utrecht een ontwikkelstrategie opgesteld en sinds anderhalf jaar werkt Inge Niks als vastgoedregisseur om het spoor vastgoed van de ontwikkelstrategie uit te werken. Inge neemt ons in haar presentatie mee in diverse panden om op deze wijze de weerbarstige werkelijkheid en compexiteit toe te lichten.

 

Na deze inspirerende presentatie neemt Inge ons mee over de straat om ter plekke nog meer toelichting te geven. Als afsluiting nemen een kijkje bij Comma Concepts. Een concept store waar lokale ontwerper de mogelijkheid hebben om hun collectie aan te bieden. De winkel is open sinds oktober 2017 en een mooi schoolvoorbeeld van nieuw ondernemerschap.

We sluiten de avond af bij Satriale’s, waar we verwend worden met heerlijke anti pasta en pizza’s. Satriale’s is gevestigd in een prachtig monumentaal pand De Plantage waar zich vroeger het algemeen slachthuis bevond; ook wel het abattoir genoemd. Satriale’s bevindt zich in de voormalige directeurswoning en hadden de potentie van de Straatweg al veel eerder in de smiezen.